Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

Οδηγίες σερβιρίσματος και απόλαυσης ενός καλού Malt Ουίσκυ



 

Το σωστό ποτήρι για την απόλαυση ενός malt είναι πάντα από λεπτό κρύσταλλο σε σχήμα τουλίπας με καθιστό ποδαράκι. Κάπως σαν τις παλιές βεντούζες. Ετσι

εγκλωβίζονται τα αρώματα προσφέροντας μεγαλύτερη απόλαυση.






Το χρώμα ενός malt ουίσκι έχει μια τεράστια γκάμα από αχνό κίτρινο, στο χρώμα του άχυρου, στις αποχρώσεις του πορτοκαλιού, έως βαθύ χάλκινο και σκούρο καφεκόκκινο.

Τα αρώματα που συνήθως συναντάμε σ' ένα malt είναι ξύλο, φρούτα, βανίλια, καραμέλα, σοκολάτα, ξηροί καρποί, γλυκόριζα, καπνός, τύρφη…


Η θερμοκρασία σερβιρίσματος ενός malt εξαρτάται κυρίως από τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας κατανάλωσης. Αν θέλουμε να ορίσουμε την ιδανική θερμοκρασία, αυτή είναι γύρω στους 15ο.

Αν την ώρα που σερβίρετε ένα πολύτιμο single malt σας ζητήσουν να προσθέσετε Kόκα Kόλα ή σόδα, αποσύρετε τη φιάλη και βγάλτε το φθηνότερο blended που έχετε.

Το ουίσκι δεν παλιώνει στη φιάλη. Ενα ουίσκι 18 ετών θα είναι πάντα 18 ετών ακόμα κι αν το έχετε από το 1960. Μπορεί όμως να επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες όπως απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως, δυσάρεστες και δυνατές οσμές.

Με νερό ή με πάγο;


 Όχι στον πάγο! Oταν το malt κρυώσει «κλείνουν» τα λεπτά του αρώματα και χάνεται η αρωματική του γοητεία.

Λίγες σταγόνες δροσερό νερό αντίθετα απελευθερώνουν το μπουκέτο και χαμηλώνουν την αλκοολικότητα.

Το νερό που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιο και μαλακό.


Αν έχετε «υποψίες» για τη σκληρότητα ή τα άλατα του νερού της βρύσης, προτιμήστε ένα ουδέτερο εμφιαλωμένο.


 Όσοι επιμένετε να το πίνετε σκέτο, αρκεστείτε

 σε πολύ μικρές γουλίτσες έτσι ώστε το ρόλο του


 νερού να παίζει το σάλιο σας.



                 Bohéme café bar (boheme.gr)

                          chalkida         
                 ΤΟ ΠΙΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ BAR ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: