Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΒΟΤΡΥΣ….Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ



Διαφημιστική αφίσα της Ε.Ε.Ο.Ο.
Το πρώην οινοποιείο στη Χαλκίδα σαν Club
Το ΒΟΤΡΥΣ ήταν το εμπορικό σήμα της Ελληνικής Εταιρείας Οίνων & Οινοπνευμάτων (Ε.Ε.Ο.Ο.).  Η εταιρεία αυτή είναι δημιούργημα των αρχών του προηγούμενου αιώνα και προπομποί και δημιουργοί της ήταν
κυρίως δύο εταιρείες, η ''Οινοποιητική-Οινοπνευματική Επ. Χαρίλαος & ΣΙΑ''και η ''Οινογεωργική Αριστόβουλος Ζάννος-Εμμανουήλ Ρως & ΣΙΑ''.
Οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων ήταν άνθρωποι ικανοί, με άριστη γνώση του αντικειμένου και βέβαια με μεγάλη παράδοση και τεχνογνωσία.
Στην Δ.Ε. Θεσσαλονίκης του 1928
Την ''Οινογεωργική'' την ίδρυσαν το 1885 δύο φίλοι και συμφοιτητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ της Γαλλίας, οι Αριστόβουλος Ζάννος και ο Εμμανουήλ Ρως. Ο Εμμ. Ρως ήταν Γάλλος (Em. Roche)  και η έδρα της εταιρείας ήταν στην Καλαμάτα.
Η ''Οινοποιητική-Οινοπνευματική Επ. Χαρίλαος & ΣΙΑ'' ήταν αποτέλεσμα της επέκτασης των εργασιών, της από το 1895 λειτουργούσας εταιρείας Σαπωνοποιίας- Ελαιουργίας του Επ. Χαρίλαου και του επίσης χημικού γαμβρού του
Νικόλαου Κανελλόπουλου.
Το 1900 ο Επ. Χαρίλαος και ο Λέοντας Οικονομίδης συνεταιρίζονται στην  ''Οινοποιητική-Οινοπνευματική  Χαρίλαος & ΣΙΑ''  με εργοστάσιο στην Ελευσίνα και Οινοποιείο στη Χαλκίδα. 
Το 1905 το ''Σταφιδικό Ζήτημα'' (η υπερπαραγωγή του ''εθνικού προϊόντος''τότε, της σταφίδας, η οποία στοιβάζονταν στις αποθήκες, καθώς η ζήτηση της είχε πέσει κατακόρυφα και η αγορά  απορροφούσε  πια  πολύ μικρές ποσότητες και σε πολύ χαμηλές τιμές), δημιούργησε τις συνθήκες για την συγκρότηση της μοναδικής δυνατής λύσης του, δια μέσου της σύστασης της Ε.Ε.Ο.Ο. με την σύμπραξη των κορυφαίων οινοπαραγωγών και οινοπνευματοποιών της εποχής (Επ. Χαρίλαος, Λ. Οικονομίδης, Ν. Κανελλόπουλος, Αρ. Ζάννος, Εμ. Ρως, Δ. Γαλανόπουλος).
Με την αρωγή της Τράπεζας Αθηνών, ομάδας  κεφαλαιούχων και της από πριν συσταθείσας ''Προνομιούχος Εταιρεία''(Οργανισμός για την Προστασία της Παραγωγής & Εμπορίας της Σταφίδας), η  ''Οινοποιητική-Οινοπνευματική Επ. Χαρίλαος & ΣΙΑ'' και η ''Οινογεωργική Αριστόβουλος Ζάννος-Εμμανουήλ Ρως & ΣΙΑ'' συγχωνεύονται και δημιουργείται βάσει Βασιλικού διατάγματος τον Μάιο του 1906 η ''Ελληνική Εταιρεία Οίνων & Οινοπνευμάτων ''(Ε.Ε.Ο.Ο.).
Όπως, λέει,και η επωνυμία της, η κύρια ασχολία της ήταν κάθε εργασία σχετιζόμενη με την παρασκευή και εμπορία οίνων οινοπνεύματος και κάθε είδους βιομηχανικού προϊόντος από τα σταφύλια και τη σταφίδα. Η αρχική πρόβλεψη διάρκειας της εταιρείας που είχε έδρα την Αθήνα ήταν 30κονταετής, αλλά τελικά επέζησε έως το 1986.
Στην αρχή, και λόγω έλλειψης της κατάλληλης υποδομής, η εταιρεία χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις των Χαριλάου-Οικονομίδη στην Ελευσίνα, και συνεργάζεται, συνάπτοντας σύμβαση με την Ιταλική DISTILLERIA ITALIANA, που αναλαμβάνει την υποχρέωση της αγοράς των ποσοτήτων σταφιδομάζας, για την παραγωγή οινοπνεύματος, το οποίο για την εποχή είναι είδος πρώτης ανάγκης  για φωτισμό, θέρμανση και κίνηση.
ΒΟΤΡΥΣ-Πρωτοπόρος και στη διαφήμση
Στη συνέχεια, οι ικανοί και δραστήριοι επικεφαλείς της, χρησιμοποιώντας τις ενώσεις  αμπελοκτημόνων ή και απευθείας την δυναμική της Ε.Ε.Ο.Ο., κατόρθωσε να κατασκευάσει οινοποιεία και δεξαμενές σε περισσότερα από 20 σημεία (κέντρα παραγωγής σταφύλης) ανά την Ελλάδα (Μαρκόπουλο, Νεμέα, Βαλύρα, Λευκάδα, Σάμο, Χαλκίδα, κ.α.). Δημιούργησε έτσι την ''Μεγάλη Οινοποιοία'' αναπτύσσοντας  παράλληλα και τον κλάδο της αποστακτικής βιομηχανίας, που με τις επενδύσεις της σε μηχανολογικό εξοπλισμό και με τον εκσυχρονισμό και την τελειοποίηση του αποσταγματοποιείου στους Μύλους των Αθηνών(Σεπόλια), κατάφερε να παρασκευάσει τα περίφημα μπράντυ της, τα οποία ήταν εφάμιλλα των Γαλλικών κονιάκ.

Προβολή της εταιρείας στην ΔΕΘ
Η ακμή της τοποθετείται στις δεκαετίες του ’20 και του ’30. Τη δεκαετία του 1930, η εταιρεία διαχειριζόμενη τα 2/3 της ελληνικής παραγωγής οίνων, αποσταγμάτων και οινοπνευμάτων, ήταν ο μεγαλύτερος οινοποιητικός οργανισμός της Ευρώπης, και η μεγαλύτερη  βιομηχανική και εμπορική επιχείρηση στην Ελλάδα με 8 εργοστάσια, με πάνω από 20 οινοποιεία, με δεξαμενές τεράστιας χωρητικότητας, χιλιάδες δρύινα βαρέλια και πολλές οιναποθήκες.

Τα μιστέλια της(γλυκά κρασιά)
Με τη δημιουργία εξαγωγικού εμπορίου και εκτεταμένου δικτύου διάθεσης στην Ευρώπη και στην Αμερική των ελληνικών οίνων, οι οποίοι έως τότε δεν τύγχαναν της υπόληψης που θα έπρεπε, και λόγω της κατασυκοφαντήσεως τους ότι πρόκειται για ''νόθο προϊόν προερχόμενο εκ ξηρής σταφίδος'', κατάφερε να αλλάξει την εικόνα τους, παράγοντας όλους τους τύπους κρασιών με πάνω από δέκα διαφορετικές ετικέτες, και να κάνει γνωστά ανά τον κόσμο τα πρώτα εμφιαλωμένα ελληνικά κρασιά και αποστάγματα.

Το εξαιρετικό  ΒΟΤΡΥΣ VSOP

Το κορυφαίο της προϊόν ήταν το ΒΟΤΡΥΣ BRANDY VSOP(very superior old pale), με τα περιέχοντα αποστάγματα στο εξαιρετικό αυτό μπράντυ, να ξεπερνούν τα 50 έτη. Η διπλή απόσταξή του γινόταν στο εκσυγχρονισμένο αποσταγματοποιείο στους Μύλους των Αθηνών(σημερινά Σεπόλια), ωρίμαζε και αναμιγνυόταν με άλλων ετών αποστάγματα που η παλαίωση τους γινόταν σε δρύινα γαλλικά βαρέλια   limousine. Η εμφιάλωση των μικρότερης διάρκειας παλαίωσης αποσταγμάτων, έδινε  τα επίσης εξαιρετικά προϊόντα ΒΟΤΡΥΣ BRANDY 3*, 5*  & 7*.
Η φιάλη από το ΒΟΤΡΥΣ 7*
Η φιάλη από το ΒΟΤΡΥΣ 5*

Ούζο Καραβάκι του ΒΟΤΡΥΣ
Άλλα προϊόντα της εκτός των οίνων και των μπράντυ ήταν τα ούζα της (Βότρυς, ΙΟΝΙΑΝ, και Καραβάκι), κάποια λικέρ σε περιορισμένες όμως γεύσεις, και η Vodka Petrograd.




Το 1938 η Ε.Ε.Ο.Ο., γνωστότερη πλέον με το εμπορικό της σήμα ΒΟΤΡΥΣ, εξαγοράζεται από τον βιομήχανο Π. Μποδοσάκη και αρχίζει η νέα φάση λειτουργίας της, περισσότερο εσωστρεφής, αλλά με  διατήρηση των ποιοτικών της καταβολών. Ο βιομήχανος, το 1973 ιδρύει το ίδρυμα ''Μποδοσάκη'' στο οποίο μεταβιβάζει εν ζωή όλη του την περιουσία  και τις μετοχές της Ε.Ε.Ο.Ο. Το 1979  μετά τον θάνατό του, η διοίκηση της εταιρείας περνά στα χέρια του ανιψιού του Τζώρτζη Αθανασιάδη(ιδιοκτήτη της εφημερίδας ''Η ΒΡΑΔΥΝΗ'') τον οποίο σκοτώνει η 17η Νοέμβρη το 1982.


Το 1986 σταματά οριστικά η λειτουργία της και το σύνολο των αποσταγματικών αποθεμάτων εξαγοράζονται από την εταιρεία ''Μπουτάρης''. Στη περιπετειώδη συνέχειά της,καθώς η εταιρεία ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας εξαγοράζεται ως ''κέλυφος'' και μετονομάζεται σε ''INTERSAT'' από τον μεγαλοεπιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ τότε, Γ. Μπατατούδη με στόχο τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία και ''ναυάγησε''.


ΒΟΤΡΥΣ ΑΦΙΣΣΑ
Το εμπορικό σήμα ''ΒΟΤΡΥΣ'' σήμερα ανήκει στη  εταιρεία ''ΜΕΤΑΧΑ'', η οποία από το 2000 είναι μέλος της Γαλλικής πολυεθνικής REMY-COINTREAU.

Κάνοντας ένα συνολικό απολογισμό της προσφοράς της Ελληνικής Εταιρείας Οίνων & Οινοπνευμάτων(Ε.Ε.Ο.Ο.) στη χώρα μας, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε ότι η συγκρότησή της, εκτός από τα εξαιρετικά αποστάγματα ''ΒΟΤΡΥΣ'' που μας έδωσε, έλυσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το ''σταφιδικό  ζήτημα'',  εξασφάλισε την διαρκή διάθεση του πλεονάσματος της σταφίδας - όπως και άλλων ανά τις εποχές αγροτικών προϊόντων(χαρούπια, σύκα) - και έσωσε και την υπόλοιπη οινοπαραγωγή της Ελλάδας.
Εκτόπισε και περιόρισε το αμερικανικό πετρέλαιο, καθώς διαδραμάτισε ρόλο ''εθνικού φωτιστή'' στην Ελλάδα, κυριολεκτικά, έχοντας το μονοπώλιο του φωτιστικού οινοπνεύματος πριν ηλεκτροδοτηθεί η χώρα και εξοικονόμησε πολύτιμο συνάλλαγμα από τον περιορισμό εισαγωγής αυτών των αγαθών.
 Ανέστησε και αναγέννησε την ελληνική οινοποιεία χρησιμεύουσα ως πρότυπο οινοποιείο και ως σχολή οινοπαραγωγών.
Αναγνωρίζεται ως πρώτη γεωργική βιομηχανία της χώρας η οποία ενθάρρυνε και προώθησε τον συνασπισμό και συνεταιρισμό σε ολόκληρες παραγωγικές ομάδες αγροτικών πληθυσμών.

Κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο κάλυψε τις ανάγκες της κοινωνίας με την παροχή άφθονου φωτιστικού οινοπνεύματος στην τιμή κόστους, την ώρα που δεν υπήρχε σχεδόν πετρέλαιο, φωταέριο και ηλεκτρικό. Επίσης αναπλήρωσε την έλλειψη ζάχαρης με την παρασκευή υποκατάστατου  από την συμπύκνωση του γλεύκους της σταφίδας.

Από άποψη δράσης και δημόσιας ωφελιμότητας, συνετέλεσε καθοριστικά στην τροφοδότηση και κίνηση της ''κοινωνικής μηχανής'' με την παροχή άμεσης εργασίας  σε 2000 εργάτες και 300 υπαλλήλους (οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν επιστήμονες). Έδωσε δουλειά σε άλλους τόσους  πράκτορες  αλλά  και 3000 εργάτες όπως φορτωτές, εργάτες παραγωγής κλπ. Ακόμη, παρείχε εργασία σε σιδηροδρόμους, ατμοπλοϊκές εταιρείες και γενικά στο εμπόριο από το οποίο προμηθευόταν όλα τα αναγκαία για την βιομηχανία υλικά.   


                 Bohéme café bar (boheme.gr)       
                      chalkida         
                   ΤΟ ΠΙΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ BAR ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: