Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

΄΄COTTON CLUB΄΄…..THE LEGEND!!!



κολάζ από τα κάδρα του boheme
Το ΄΄Cotton Club΄΄ στην γειτονιά του Χάρλεμ







Το ΄΄Cotton Club΄΄ ήταν το πιο διάσημο από τα νυχτερινά κέντρα της Ν. Υόρκης και άκμασε τις δεκαετίες του΄20 και του ΄30, προσελκύοντας ένα κοινό από λευκούς θαμώνες, που περιλάμβανε συχνά την αφρόκρεμα της νεουρκέζικης κοινωνίας.

Με την αμφιλεγόμενη στάση του αντικατόπτριζε την κοινωνική κατάσταση  εκείνης της περιόδου στην Αμερική, τις διαφορές ανάμεσα στους λευκούς και στους έγχρωμους αλλά και τις κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους, τους καλλιτέχνες και τους νονούς της νύχτας.

Louis Armstrong στο Cotton Club
 Στεγαζόταν στη γειτονιά του Χάρλεμ, και ο χώρος που άνοιξε για πρώτη φορά το 1920 με την επωνυμία ΄΄Club Deluxe΄΄ ήταν υπό την ιδιοκτησία του πρώην πρωταθλητή πυγμαχίας βαρέων-βαρών Jack Johnson.

Στη σκηνή δημοφιλής ορχήστρα του
Το 1922 αναλαμβάνει το club, εν μέσω της ποτοαπαγόρευσης, ο λευκός λαθρέμπορος οινοπνευματωδών και γκάνγκστερ Owney Madden, το οποίο και μετονομάζει σε ΄΄Cotton Club΄΄ . Αρχικός του τότε σκοπός, ήταν η χρησιμοποίηση του club ως διέξοδο στην διακίνηση του απαγορευμένου  αλκοόλ, μιας παράνομης πλέον ευχαρίστησης, που την πρόσφερε  όμως, ΄΄τυλιγμένη΄΄ μέσα σε ασφαλή,  κατάλληλο και κομψό περιβάλλον, ανάμεσα στο φαγητό και τον χορό, και μόνο στην εξ ολοκλήρου λευκή και πλούσια πελατεία του.

η ιστορία του cotton club μέσα στο καδρο του boheme
Πολλές ήταν οι φορές που το΄΄Cotton Club΄΄ έκλεισε τη δεκαετία του΄20 λόγω της πώλησης αλκοόλ, αλλά οι διασυνδέσεις της ιδιοκτησίας του, του επέτρεπαν να ανοίγει εκ νέου πάντα γρήγορα.

Η διασκέδαση του κοινού στο αποκορύφωμα της
Πρόσκληση
Η διακόσμησή του παρέπεμπε στην εικόνα ενός ΄΄κομψού περιβάλλοντος φυτείας΄΄ , με τη ρατσιστική όμως απεικόνιση της εποχής, που εμφάνιζε τους έγχρωμους ως άγριους στη ζούγκλα ή ως μαύρους δούλους στις φυτείες του νότου.

Το προσωπικό του αποτελούνταν από αφροαμερικανούς, εκτός από τους λευκούς μπράβους του, που ήταν επιφορτισμένοι με την προστασία του Club. Οι καλλιτέχνες επίσης ήταν αφροαμερικανοί, με την εξαίρεση σε αυτό τον περιορισμό να γίνεται στις περιπτώσεις διακεκριμένων ΄΄λευκών αστέρων΄΄ που συμμετείχαν στην ψυχαγωγία των επισκεπτών του.

Καμπ Κάλογουευ
Ντιουκ Έλιγκτον
 Το ΄΄Cotton Club΄΄ με τις λαμπερές μουσικές επιθεωρήσεις του, σε μια ΄΄ασπρόμαυρη  εποχή΄΄γεμάτη αντιθέσεις, απαγορεύσεις και σκληρότητα, ανέδειξε πολλούς καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους, χορευτές και κωμικούς. Παράλληλα, προσέφερε ένα μέσο για παραστάσεις στους σημαντικότερους τραγουδιστές και μουσικούς της jazz εκείνης της περιόδου, καταφέρνοντας να παρουσιάσει μιας πρώτης κατηγορίας ΄΄μαύρη΄΄ ψυχαγωγία, με σόου από αφροαμερικάνες  καλλονές  χορεύτριες και τραγούδι από ΄΄βελούδινες΄΄ φωνές.

Τ΄αστέρια του σε βυνίλιο
Η παράσταση αρχίζει
Κολάζ από τα κάδρα του boheme
Στη σκηνή του ΄΄Cotton Club΄΄ εμφανίστηκαν κατά περιόδους οι διασημότεροι μουσικοί και τραγουδιστές της jazz και της blues μουσικής, συμπεριλαμβανομένου των Λούις Άρμστρονγκ, Μπίλι Χάλιντεϊ, Λένα Χορν, Ντιούκ Έλινγκτον, Καμπ Κάλογουεϊ, , Έθελ Γουώτερς, Έλα Φιτζέραλντ, Φατς Γουάλερ, Ντίζι Γκιλέσπι και άλλων.

Επικεφαλής της ορχήστρας όταν πρωτοξεκίνησε, ήταν ο  Αντυ Πρηρ εως το 1927. Στη συνέχεια και μετά τον θάνατό του, ανέλαβε ο Ντιούκ Έλινγκτον ως το 1931, που τον διαδέχθηκε ο Καμπ Κάλογουεϊ ως το 1934. Ο Τζίμυ Λάνσφορντ,  ήταν ο τελευταίος που ηγήθηκε της ορχήστρας του ΄΄Cotton Club΄΄ στη θέση της γειτονιάς του Χάρλεμ. Mε την μετακόμιση του Club στο κέντρο της πόλης, στο Broadway, επέστρεψαν τόσο ο Ντιούκ Έλινγκτον όσο και ο Καμπ Κάλογουεϊ. 
Αφορμή για την μετακίνηση του, ήταν οι ταραχές στο Χάρλεμ, το Μάρτη του 1935, που πυροδοτήθηκαν από τις φήμες, για τον ξυλοδαρμό ενός έγχρωμου εφήβου κλέφτη από λευκό φύλακα καταστήματος, και άφησαν  τρεις νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και 2000000$ υλικές ζημιές. Η περιοχή τότε εθεωρήθη επικίνδυνη, και το ΄΄Cotton Club΄΄ που η πελατεία του αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από λευκούς, έκλεισε τον Φλεβάρη του 1936. 
Επαναλειτούργησε τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς, στη θέση που στεγαζόταν παλαιότερα το ΄΄Palais Royal΄΄, στη γωνία της 48ης οδού και της Broadway.
Συνέχισε να λειτουργεί εκεί, μέχρι που έκλεισε τις πόρτες του για τελευταία φορά τον Ιούνιο του 1940. Η ψυχαγωγία είχε πια αλλάξει, και το νεότερο κοινό κατελήφθη από τους ήχους των νέων ορχηστρών swing.
Η σφραγίδα όμως του ΄΄Cotton Club΄΄, στην ανάδειξη των μεγαλύτερων μουσικών της jazz και της blues μουσικής, δεν το αφήνουν να ξεθωριάσει, όπως επίσης και η στάση του, στα ευρέως διαδεδομένα στερεότυπα της εποχής για τους αφροαμερικανούς.
Το Cotton Club στο Μπρόντγουευ
                Bohéme café bar (boheme.gr)

                      chalkida                  
                   ΤΟ ΠΙΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ BAR ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ




















































Δεν υπάρχουν σχόλια: