Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

COINTREAU ο πρεσβευτής της Γαλλικής φινέτσας


Σήμα κατατεθέν του Γαλλικού αυτού συμβόλου των λεπτών αισθήσεων και γεύσεων, είναι το τετράγωνο μπουκάλι σε χρώμα κεχριμπαριού. Η τετράγωνη αυτή φόρμα της φιάλης του COINTREAU, είναι η ίδια εδώ και 160 χρόνια, εκεί που τοποθετείται και η αρχή της ιστορίας του, όταν ο πολυταξιδεμένος και ήδη διάσημος ζαχαροπλάστης Adolphe Cointreau στα 1849  διαπίστωσε ότι είναι αναγκαία
η παραγωγή ενός νέου λικέρ, για χρήση στη ζαχαροπλαστική του και όχι μόνο(ήταν και παρασκευαστής λικέρ μαζί με τον αδερφό του Edward-jean), καθώς τα παλιά ηδύποτα τα οποία προσφέρονταν από την εποχή της Αικατερίνης των Μεδίκων, δεν ικανοποιούσαν πλέον τις απαιτήσεις των πελατών του. 
Σκέφτηκε τότε ότι ένα καθαρό ελαφρύ λικέρ, με έντονο άρωμα και λεπτή γεύση, θα άρεσε σε πολλούς. Παρασκεύασε τότε ένα μίγμα από φλούδες πικρών και γλυκών πορτοκαλιών, προερχόμενα από διάφορα μέρη του κόσμου, που με τη προσθήκη αλκοόλ και ακολουθώντας μια πρωτότυπη για την εποχή συνταγή εξασφάλισαν την επιτυχία, παρουσιάζοντας ένα ποτό δροσερό στη γεύση, με έντονο άρωμα, διαυγές και ελαφρύ γοητεύοντας εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες της εποχής.
Η παραγωγή του ξεκίνησε στην ιστορική πόλη Angers στην κοιλάδα του ποταμού Loire και σύντομα η φήμη του επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη Γαλλία. Το 1875 ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης ο  Edward Cointreau και συμμετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις κέρδισε 54 χρυσά μετάλλια, εδραιώνοντας και  επεκτείνοντας την εταιρία σε ολόκληρο τον κόσμο. Η σταθερή ποιότητά του βασίζεται στην αυστηρή επιλογή της πρώτης ύλης των εσπεριδοειδών από διάφορες χώρες, με την κάθε παρτίδα να έχει το δικό της άρωμα και γεύση. 
 Τέλος  είναι ένα από τα πρώτα διεθνή ποτά που κάλεσε τους γνωστότερους Γάλλους ‘’artistes daffiches’’ να εμπνευστούν κάποια αφίσα η πόστερ για την προώθηση του. Σύμβολο της μάρκας έγινε ο’’Πιερότος’’ ένα από τα πρώτα σχέδια του Γάλλου καλλιτέχνη Tamagno, ντυμένος με το λευκό κουστούμι του σε πορτοκαλί φόντο, ενώ την καλλιτεχνική τους υπογραφή έβαλαν στα πόστερς της εταιρίας, και άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες που τα έργα τους εξακολουθούν να προκαλούν τον θαυμασμό.      

Bohéme café bar (boheme.gr)
                      chalkida
                   ΤΟ ΠΙΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ BAR ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: