Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Mint Julep ….ένα ποτό μια ιστορία





Kentucky Derby και Mint Julep πάνε μαζί.

Το Mint Julep λέγεται ότι προέρχεται από το julab, ένα αραβικό ποτό που γινόταν από νερό και ροδοπέταλα. Όταν αυτό αφίχθη στη μεσόγειο τα ροδοπέταλα αντικαταστάθηκαν με τον δυόσμο, και θεωρείτο πλέον ένα ποτό που με το λεπτό και αναζωογονητικό άρωμα του  θα








ενίσχυε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της εποχής εκείνης. Στην Αμερική μεταφέρθηκε από τους μετανάστες, και σύντομα στις ανατολικές αγροτικές περιοχές της,  γεννήθηκε ένα cocktail  που περιείχε το ουίσκι μαζί με το αναζωογονητικό σιρόπι  του δυόσμου, τότε που η Αμερική έπινε σκέτο ουίσκι για πρωινό. Οι αγρότες  ξυπνούσαν τα ξημερώματα και  για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της  ημέρας , έπιναν το ισοδύναμο του καφέ της σημερινής κοινωνίας σιρόπι δυόσμου, αναμεμιγμένο με ουίσκι, και έτσι ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την κουραστική για αυτούς ημέρα.  Με ιστορία πάνω από 100 χρόνων λοιπόν, το Mint Julep, το σιρόπι που γρήγορα μετατράπηκε σε ένα μίγμα από νερό, ζάχαρη, φύλλα μέντας, και καλό αμερικάνικο ουίσκι, αύξησε τη δημοτικότητά του, στον ιππόδρομο  του Churchill Down, ενός συγκεκριμένου αγώνα  που γίνεται το πρώτο Σαββατοκύριακο κάθε Μάη στη πολιτεία του Kentucky . Με την επιλογή το 1938 να σερβιρισθεί σε κύπελλα συλλεκτικά  από ασήμι η κασσίτερο , έγινε το signature ποτό αυτού του αγώνα, και άρχισε να καταναλώνεται κατά  χιλιάδες κάθε χρόνο, συμμετέχοντας με τον τρόπο του στη παράδοση του ιπποδρομιακού αυτού αγώνα.


Ο θρυμματισμένος πάγος που εμπεριέχει, σχηματίζει  στα εξωτερικά τοιχώματα του  ένα παγετό που κάνει απαραίτητη την τοποθέτηση στο σκεύος  χερουλιού, για να μειωθεί η θερμότητα που μεταφέρεται από το χέρι στο μεταλλικό αυτό κύπελλο, και να διατηρηθεί  η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος του ποτού. Σήμερα όμως συνήθως σερβίρετε σε γυάλινο ποτήρι με καλαμάκι.
Bohéme café bar (boheme.gr)

                      chalkida         
                   ΤΟ ΠΙΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ BAR ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: