Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Η ιστορία του Irish Coffee




 Ο γευστικός πρεσβευτής της Ιρλανδίας ανά τον κόσμο!

Ο Ιρλανδέζικος καφές (Irish Coffee) είναι ένα μίγμα Ιρλανδέζικου ουίσκυ,  καφέ φίλτρου και κρέμας γάλακτος, και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά για μετά τον δείπνο σε όλο τον κόσμο. Επινοήθηκε στο Foynes, μια μικρή πόλη στη δυτική Ιρλανδία κοντά στο Limerick, και σε σύγκριση με το ιρλανδέζικο ουίσκυ, η ιστορία του είναι σχετικά πρόσφατη.

Στο Foynes ήταν μία αεροπορική βάση, και το 1940 ο αερολιμένας του ήταν το κύριο αεροδρόμιο. Οι μοναδικές πτήσεις  που πραγματοποιούνταν τότε μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης  γίνονταν από υδροπλάνα και ήταν φυσικό να είναι σε χρήση πολλών επιβατών, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμερικανικών VIP από τον κόσμο της πολιτικής και του Χόλιγουντ  όπως ο Ernest Hemingway, ο Humphrey Bogart, ο Douglas Fairbanks και άλλοι.
 Οι καιρικές συνθήκες το χειμώνα, κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ιρλανδίας ήταν πάντα κακές, και συχνά αυτό που έπρεπε να είναι απλά μια στάση για ανεφοδιασμό για τα υδροπλάνα και τους επιβάτες του, στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο  μπορούσε να μετατραπεί σε μια διανυκτέρευση. Από εκεί ξεκίνησε και η ανάγκη της δημιουργίας ενός κέντρου εξυπηρέτησης και ικανοποίησης των αναγκών  των σημαντικών επιβατών που διέρχονταν από εκεί. Το νέο εστιατόριο που άνοιξε στο κέντρο αυτό, είχε το έργο του catering, όπως και την αποστολή να παρουσιάσει μια πολύ θετική εικόνα της Ιρλανδίας και του λαού της στον κόσμο και ήταν υπό την ευθύνη ενός νεαρού Ιρλανδού σεφ, του Joe Sheridan.
Μία χειμωνιάτικη νύχτα, το 1942, μια πτήση έφυγε από το Foynes με προορισμό το Botwood στη Νέα Γη και στη συνέχεια τη Νέα Υόρκη. Μετά από αρκετή ώρα πτήσης και αγωνίας εν μέσω μιας καταιγίδας, ο πιλότος αποφάσισε να γυρίσει πίσω στο Foynes, που δυστυχώς δεν ήταν ένα ασυνήθιστο περιστατικό για το αεροδρόμιο αυτό. Όπως πάντα, το εστιατόριο είχε ενημερωθεί για την προετοιμασία των τροφίμων και ποτών, καθώς οι επιβάτες είχαν να αντιμετωπίσουν το κρύο και τη βροχή, και ήταν κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι.
Ο Joe Sheridan αποφάσισε να ετοιμάσει κάτι ιδιαίτερο για να ικανοποιήσει και να ζεστάνει τους επιβάτες. Σε αρωματικό σκούρο και πλούσιο καφέ, πρόσθεσε κάποιο ιρλανδέζικο ουίσκι, λίγη ζάχαρη και έριξε προσεκτικά για να επιπλέει κρέμα γάλακτος πάνω από κάθε φλυτζάνι. Η ιστορία λέει ότι υπήρχε μια ήρεμη σιωπή καθώς οι άνθρωποι έπιναν αυτό το δυναμωτικό μίγμα καφέ για πρώτη φορά. Ένας Αμερικανός επιβάτης έκπληκτος τον ρώτησε αν ο καφές είναι από την Βραζιλία και ο Joe του απάντησε, «Όχι, αυτός είναι Ιρλανδέζικος (Irish coffee)!» και έμελλε ο καφές αυτός να μείνει στην ιστορία με αυτό το όνομα. Είχε δε τέτοια  επιτυχία που ο Joe τον καθιέρωσε βάζοντάς τον στο μενού του εστιατορίου.
Ο Ιρλανδέζικος καφές βέβαια, δεν θα μπορούσε ποτέ να είχε διεθνή επιτυχία εάν ο ταξιδιωτικός συγγραφέας , Stanton Delaplane δεν έφερνε τη συνταγή πίσω στην Αμερική και συγκεκριμένα στον φίλο του, Jack Koeppler, bartender και ιδιοκτήτη του Buena Vista café στο Σαν Φρανσίσκο. Εκείνος θα προσπαθήσει να παρασκευάσει το Irish coffee αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Προφανώς, η δροσερή κρέμα στην κορυφή του καφέ δεν επέπλεε, βούλιαζε στον πάτο του φλυτζανιού και το όλο εγχείρημά του οδηγούνταν σε ναυάγιο. Απτόητος, ο Joe Koeppler με τον φίλο του, ταξίδεψαν στην Ιρλανδία για να συναντήσουν τον Joe Sheridan και να μάθουν από πρώτο χέρι το σωστό τρόπο να φτιάχνει τον καφέ και να κάνει την κρέμα να επιπλέει. Εκείνος με μεγάλη του χαρά, τους είπε το μυστικό του και εκείνοι μετά τελειοποίησαν την συνταγή τους, κάνοντας πασίγνωστο το Buena Vista café και τον Irish Coffee του, σε όλη την Αμερική.
Το 1945 όμως η εποχή των υδροπλάνων έβαινε προς το τέλος της καθώς είχε ανοίξει ο δρόμος για τα χερσαία αεροπλάνα. Το αεροδρόμιο του Foynes έκλεισε  δίνοντας τη θέση του σε ένα νέο αεροδρόμιο που άνοιξε στην άλλη πλευρά των εκβολών του Shannon, το Διεθνές Αεροδρόμιο Shannon. Ο Joe Sheridan, πήγε και εκείνος στο Shannon, σέρβιρε τον διάσημο καφέ του στο νέο αεροδρόμιο και εργάστηκε εκεί μέχρι το 1952, όπου μετανάστευσε στην Αμερική όταν το Buena Vista Cafe του πρόσφερε μια θέση.
Ο Joe Sheridan έμεινε στην ιστορία και μνημονεύεται μαζί με τον καφέ του στο μουσείο υδροπλάνων στο Foynes της Ιρλανδίας. Οσο για το δημιούργημά του παραμένει ένα από τα αγαπημένα ποτά σε όλο τον κόσμο και φυσικά συνεχίζεται να σερβίρεται στο Buena Vista Café που λειτουργεί έως και σήμερα, και λέγεται ότι παρασκευάζει 2.000 Irish Coffees την ημέρα. Σήμερα και μετά την διάδοση του ανά τον κόσμο, διατίθονται με αλλαγή συνήθως του αλκοόλ, διάφορες παραλλαγές του με βάση τον καφέ φίλτρου την ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος, αλλά ουδέποτε επισκίασαν τη φήμη και γοητεία του Irish Coffee

              Bohéme café bar (boheme.gr)
                             chalkida         
                             ΤΟ ΠΙΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ BAR ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: