Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Το οδοιπορικό ενός μπουκαλιού (Τα λικέρ)



Η φίνα προσωπικότητα τους και οι λεπτές απολαύσεις του Ευ Ζην

Αν υπάρχουν σήμερα τα ποτά τα μπουκάλια και τα bar, αυτό οφείλεται σε κάποιον ιδιαίτερα μακρινό πρόγονο που έκανε το λάθος να «πατήσει» ένα τσαμπί σταφύλια.
Μέσα ποιος ξέρει από ποιες περίεργες διαδικασίες, ο ίδιος πρόγονος αποφάσισε να πιει αρχικά τον χυμό και στη συνέχεια να δοκιμάσει πάλι, αφού το άφησε πρώτα να ωριμάσει.
Κάπως έτσι θα ξεκίνησαν όλα με αποτέλεσμα σήμερα τα πάντα να συμβάλλουν με τον πιο απολαυστικό για την γεύση μας τρόπο στη μείωση κατανάλωσης νερού.
Καιρός πλέον να μιλήσουμε για τα ποτά που μπορεί να ξεκίνησαν από το σταφύλι, αλλά προεκτείνονται, καθώς η ιστορία και οι άνθρωποι ωριμάζουν, με διαφορετικές μεθόδους παραγωγής και
διαφορετικές πρώτες ύλες.
 Τα ποτά  στην πορεία τους θεοποιήθηκαν, λατρεύτηκαν, δοξάστηκαν και κατέκτησαν την Ανθρωπότητα.   
Ας ξεκινήσουμε σήμερα με τα Λικέρ, τα πολύχρωμα αυτά ποτά τα οποία φέρουν γεύσεις τρυφερές, αισθησιακές, μας συντροφεύουν κάθε ώρα  και σαφέστατα δεν εφευρέθηκαν για να πίνονται μόνο από κυρίες, όπως ήθελε κάποτε η παρά

δοση.
Με τη λέξη «λικέρ» η μνήμη αναγεννά τη γιαγιά η την μητέρα να δημιουργούν μυστηριώδη παρασκευάσματα. Κάποιοι θα θυμούνται στην ταράτσα η στην αυλή το μπουκάλι με τα κουκούτσια από βύσσινο, κεράσι η ακόμα και από βατόμουρα να «ιδρώνει» κάτω από τον ήλιο. Πρώτες αναμνήσεις από ένα κόσμο των λικέρ ή ηδύποτων, μαγικό, που στηρίζεται στην παράδοση αλλά και που συνεχώς εξελίσσεται.
Έναν κόσμο με την δική του ξέχωρη πάντα, και μοναδική γεύση που αρέσει για το δικό του χρώμα, τη δική του μοναδική αίσθηση και γεύση. Το λικέρ συνοδεύει όλες τις ώρες. Πριν ή και μετά το φαγητό, είτε σαν απεριτίφ είτε σαν ντιζεστίφ, είτε πρωί είτε μεσημέρι είτε και βράδυ. Είναι τα ποτά για κάθε ώρα για κάθε στιγμή. Καθένα από αυτά, με τη μοναδική του ταυτότητα, αναγεννά μνήμες  ζωής άλλοτε ξέγνοιαστες άλλοτε ανέμελες η...δύσπεπτες που διαρκούν πάντα στη σκέψη και στην φαντασία.
Κάθε λικέρ θυμίζει ακόμα ξέγνοιαστες διακοπές και διαφορετικούς τόπους, αφού κάθε σχεδόν μέρος ή χώρα έχει το δικό της. Λικέρ υπάρχουν άπειρα, προσεγγίζοντας όμως από την πρακτική τους πλευρά το θέμα των λικέρ ας δούμε πως παρασκευάζονται. Δεν αναφερόμαστε  βέβαια στις μυστικές συνταγές που μεταφέρονται από γενεά σε γενεά (Drambuie, Tia Maria, Cointreau κ.α.) αλλά για τις μεθόδους παραγωγής τους που είναι τρεις:
-Απόσταξη, όπου οι αρωματικές «εσάνς»  παραλαμβάνονται με απόσταξη από τα φρούτα που περιέχονται,
-Έγχυση, με διαλυτικό μέσο το αλκοόλ,
-Προσθήκη των αρωματικών ουσιών σε μίγμα νερού-αλκοόλ-ζάχαρης.
Φαντάζεστε πλέον, τι  συνδυασμούς έχει κάνει ο ανθρώπινος νους και η φαντασία, για να δημιουργήσει τον μυθικό κόσμο των λικέρ. Λίγα όμως έχουν αντέξει στους αιώνες αφού η γεύση, το χρώμα, η αίσθησή τους έχουν ανυπέρβλητα και αξεπέραστα γνωρίσματα. Όπως το Drambuie με βάση το whisky, μέλι και ρείκια, το Tia Maria με βάση τον τοπικό αρίστης ποιότητας τζαμαϊκανό καφέ,  το Cointreau με την υπέροχη γεύση νερατζοπορτοκαλιού , τα Grand Marnier με βάση το κονιάκ η το μπράντι και των ώριμων και πικρών πορτοκαλιών, το Chartreuze και η Benedictine που παρασκευάζουν μοναχοί από μεγάλη ποικιλία βοτάνων, το Peter Heering το λικέρ με βάση το κεράσι που πρωτοπαρασκευάστηκε το 1818 στη Δανία.
Αναφερόμενοι στα λικέρ, δεν πρέπει να ξεχνάμε και άλλα εξαιρετικά παρασκευάσματα που γράφουν την δική τους ιστορία σήμερα, όπως το μεξικάνικο Kahlua από καφέ, το Galliano από διάφορα μυρωδικά και βανίλια, το Disarrono από πικραμύγδαλο, το Frangelico από άγρια φουντούκια, το Baileys που συνδυάζει επιτυχημένα την μίξη αλκοόλ και κρέμας γάλακτος με προσθήκη σοκολάτας, βανίλιας και καραμέλας. Η ιταλική Sambuca με άρωμα και γεύση γλυκάνισου, το Southern Comfort με βάση το αμερικάνικο whisky και μυστική σύνθεση με αρώματα από φρούτα, μπαχαρικά και μέλι, το Malibu από ελαφρύ ρούμι της Καραϊβικής με φυσικά αρώματα καρύδας, το Midori με άρωμα πεπονιού, το Mozart με έντονη τη γεύση της σοκολάτας γάλακτος αν και ελαφρώς πικρή και το Sourz με γεύση πράσινου μήλου. Η εξαιρετική σειρά της Marie Brizard που συμπεριλαμβάνει και το υπέροχο Crème de Cassis και αποτελείται από πλειάδα χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων. Επίσης η πολύ καλή συλλογή της Ελληνικής εταιρίας EOLIKI, με παράδοση και εμπειρία αρκετών χρόνων σε παρασκευή αγαπημένων γεύσεων λικέρ(Blue Curacao, Tripl Sec, Crème de Mente, Cherry Brandy, Parfait Amour κ.α.), με μακρά διαδρομή στην ελληνική αγορά και στις αγορές του εξωτερικού. Το σχετικά νέο ελληνικό λικέρ Skinos με γεύση μαστίχα, το Ναξιώτικο κίτρο, τα 3  Ευβοιώτικα  το GRATUS από εσπεριδοειδή και μέλι, Libera από λουίζα και λεμόνι, και «Χειμωνανθός» από 12 βότανα φλούδες εσπεριδοειδών και μέλι,  η πατρινή Τεντούρα από κανέλα και άλλα μπαχαρικά, τα Snapps με διάφορες γεύσεις, η Γρεναδίνη από ρόδι και άλλα.
Ο πιο απλός τρόπος απόλαυσης των λικέρ, είναι μετά από φαγητό σαν ντιζεστίφ(digestive), στα μικρά ποτηράκια ή στα μεγάλα με τριμμένο πάγο. Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε το αγαπημένο σας λικέρ στον καφέ σαν coffee drink όπως τον Calypso coffee με το Tia Maria. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος απόλαυσης των λικέρ βέβαια είναι στα cocktails, όπου τα λικέρ εδώ αποτελούν την καρδιά τους και προσφέρουν πάντα κάτι διαφορετικό, πρωτότυπο και σπάνιο, είτε στη γεύση, είτε στην εμφάνιση είτε στην αίσθηση είτε.. σε όλα μαζί.
Τα λικέρ είναι ακόμα αγαπητά και στην κουζίνα. Είτε δίνοντας άλλη γεύση στα φρούτα που ραντίζονται, είτε στα παγωτά. Χρησιμοποιούνται ακόμη σε  πολλά μους ή σουφλέ. Απολαύστε τα με κάθε τρόπο!!!

               Bohéme café bar (boheme.gr)
                             chalkida         
                   ΤΟ ΠΙΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ BAR ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: