Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ο βασιλιάς της κιθάρας Κάρλος Σαντάνα





Ο αειθαλής μεξικανός ροκάς των μεγάλων επιτυχιών!

Εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια δύο πράγματα πάνε χέρι-χέρι: «Σαντάνα» και «κιθάρα».
Ο δαιμόνιος μεξικανός κιθαρίστας και αθεράπευτος ροκάς, ηγέτης της μπάντας Santana (Blues Band), ανέμειξε μοναδικά λατινοαμερικάνικους ήχους, ροκ μελωδίες, τζαζ, μπλουζ και σάλσα ακούσματα, μέχρι
και αφρικανικούς ρυθμούς έβαλε στις μουσικές του χαρίζοντάς μας ένα ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο ηχόχρωμα.
Γέννημα-θρέμμα του Μεξικού, ο Σαντάνα μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο στη δεκαετία του ’60 για να γράψει μουσική ιστορία στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 με μια σειρά από υπερεπιτυχημένα άλμπουμ.
Κι έτσι σήμερα ο αγέραστος ροκάς φιγουράρει ως ένα από τα λαμπρά ονόματα του χώρου, με την κιθάρα του να αποτελεί πάντα τον ακρογωνιαίο λίθο των μουσικών του συνθέσεων…
Πρώτα χρόνια

Ο Κάρλος Αουγκούστο Άλβες Σαντάνα γεννιέται στις 20 Ιουλίου 1947 σε επαρχία του Μεξικού, με τις ευτυχείς περιστάσεις να τον φέρνουν στη ζωή μέσα στην οικογένεια του επαγγελματία βιολιστή Χοσέ, ο οποίος δίδαξε στον γιο του όλα τα μυστικά της τέχνης του. Κι έτσι σε ηλικία 8 ετών ο μικρός ήταν ήδη ξεφτέρι στην κιθάρα.
Το 1955 η οικογένεια μετακόμισε στην Τιχουάνα, στα μεξικανο-αμερικανικά σύνορα, με τον έφηβο Σαντάνα να παίζει την κιθάρα του στα διαβόητα καταγώγια της πόλης. Εκεί ήρθε σε επαφή με την αμερικανική ροκ αλλά και την τζαζ, ήχους που έφερε μαζί του όταν η φαμίλια μετακόμισε μόνιμα στο Σαν Φρανσίσκο στις αρχές της δεκαετίας του 1960 προς αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Στην αμερικανική πόλη ο νεαρός κιθαρίστας θα γνωρίσει νέα μουσικά ακούσματα και θα επηρεαστεί από την underground κουλτούρα που ξεπήδησε στη δεκαετία του ’60 στο Σαν Φρανσίσκο, τους χίπις! Αφού πέρασε αρκετά χρόνια δουλεύοντας λαντζέρης σε εστιατόρια και παίζοντας στον δρόμο για ψιλά, ο Κάρλος αποφασίζει κάποια στιγμή να κυνηγήσει το όνειρο.

Κι έτσι το 1966 ιδρύει την μπάντα Santana Blues Band με μουσικούς που είχε γνωρίσει στον δρόμο: τον μπασίστα David Brown και τον κιμπορντίστα Gregg Rolie…
Αστέρας της ροκ

Με τους καινοτόμους ροκ ήχους της, η μπάντα -που θα γινόταν σύντομα γνωστή απλά ως Santana- έγινε αμέσως σχεδόν δημοφιλής στη μουσική σκηνή του Σαν Φρανσίσκο. Η πρώτη της αυτή φήμη, συνοδευμένη από μια αξιομνημόνευτη συναυλία στο Woodstock το 1969, εξασφάλισε συμβόλαιο στον Σαντάνα και την παρέα του με την Columbia Records!
Το πρώτο τους άλμπουμ, το Santana (1969), με το Τop 10 σινγκλ «Evil Ways», έγινε 3 φορές πλατινένιο, πούλησε περισσότερα από 4 εκατομμύρια αντίτυπα και παρέμεινε στα Billboard charts για περισσότερα από 2 χρόνια!

Ο επόμενος δίσκος, «Abraxas», κυκλοφόρησε το 1970, έγινε επίσης πλατινένιος και ενθρόνισε το «Black Magic Woman» στις καρδιές των μουσικόφιλων του πλανήτη!
Τα επόμενα δύο άλμπουμ του συγκροτήματος, το «Santana III» (1971) και «Caravanserai» (1972), έγιναν επίσης τόσο εμπορικές όσο και καλλιτεχνικές επιτυχίες. Παρά το γεγονός ότι το προσωπικό της μπάντας άλλαζε συνεχώς, ο φυσικός ηγέτης παρέμενε συνεχώς ο ίδιος, ο μόνος μάλιστα που απέμεινε από το αρχικό τρίο. Πέρα από τη δουλειά με το συγκρότημά του, ο Σαντάνα έκανε πολυάριθμες συνεργασίες με τρίτους καλλιτέχνες.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Σαντάνα έγινε πιστός οπαδός του πνευματικού γκουρού Sri Chimnoy, ψάχνοντας καθοδήγηση μέσα στον ναρκω-κρατούμενο κόσμο της ροκ. Το αποτέλεσμα της πνευματικής του στροφής απαθανατίστηκε στον δίσκο «Love, Devotion, Surrender» του 1973…

Ταυτοχρόνως, ο Σαντάνα και η μπάντα του περιόδευαν συνεχώς, τόσο στις ΗΠΑ όσο και τον υπόλοιπο πλανήτη, σε όλη τη δεκαετία του ’70 και τις αρχές του ’80, με νέα άλμπουμ να τους κάνουν κι άλλο γνωστούς. Κι όμως, η μουσική τους έμελλε να γνωρίσει κατακόρυφη πτώση στο κοινό, ακολουθώντας τη συρρίκνωση της ροκ/τζαζ της εποχής.

Παρά ταύτα, ο Σαντάνα συνέχισε να δρέπει δάφνες καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας, κυρίως λόγω του σόλο δίσκου του «Blues for Salvador» (1987), ο οποίος έφερε στον κιθαρίστα το πρώτο του Βραβείο Γκράμι. Ο Σαντάνα συνέχισε τις τουρνέ και συντάχθηκε με φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως το LiveAid (1985) και τη Διεθνή Αμνηστία (1986), ακτιβιστής καθώς είναι ήδη από έφηβος.
Αφού ακολούθησαν κι άλλοι σόλο δίσκοι στις αρχές του 1990, το 1994 έπαιξε στην επετειακή συναυλία του Woodstock, 25 χρόνια μετά τη συναυλία των Santana στο αυθεντικό φεστιβάλ!
Θριαμβευτική επιστροφή

Το απίστευτο comeback των Santana στα charts ξεκίνησε το 1997, όταν ο Κάρλος έφερε και πάλι κοντά τα μέλη της μπάντας, μεταξύ των οποίων και το ιδρυτικό στέλεχος David Brown. Αυτός έφτιαξε ένα συγκρότημα all star, μεταξύ των οποίων οι Eric Clapton, Lauryn Hill, Dave Matthews και Wyclef Jean, για να παίξουν στον 35ο δίσκο του θρυλικού πια κιθαρίστα Κάρλος Σαντάνα το 1991, τον «Supernatural».
Μέχρι τις αρχές του 2000, ο δίσκος είχε πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα και είχε βγάλει ένα σινγκλάκι που στρογγυλοκάθισε για καιρό στο No 1 των charts, το «Smooth», με την ηλεκτρικά φορτισμένη κιθάρα του Σαντάνα να κάνει και πάλι τη μεγάλη διαφορά.

Υποψήφιος για 9 Βραβεία Γκράμι, ο Σαντάνα κέρδισε σε όλες τις κατηγορίες με το «Supernatural» του, φτάνοντας το μοναδικό ρεκόρ που κατείχε ο Μάικλ Τζάκσον από το 1983 για τα περισσότερα κερδισμένα Γκράμι σε μια χρονιά!

Ο Σαντάνα γνώρισε μια δεύτερη και εξίσου σπουδαία καριέρα στα πρόσφατα χρόνια, τόσο με τους Santana του όσο με τρίτες συνεργασίες, λαμβάνοντας βροχή τα μουσικά βραβεία και περιδιαβαίνοντας τον κόσμο για να φέρει τις μουσικές του στα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Και βέβαια συνεχίζει δυναμικά…
Προσωπική ζωή

Ο Κάρλος Σαντάνα διέμενε μέχρι το 2007 στην Καλιφόρνια με τη σύζυγό του Ντέμπορα, την οποία παντρεύτηκε το 1973. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, κατέθεσαν ωστόσο αίτηση διαζυγίου έπειτα από 35 χρόνια γάμου.

Ο αθεράπευτος ροκάς παντρεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2010 για δεύτερη φορά, το μέλος της μπάντας του Cindy Blackman…

 πηγή: newsbeast
              Bohéme café bar (boheme.gr)

                          chalkida         
                           ΤΟ ΠΙΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ BAR ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: