Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ο κόσμος του bar

Χρονολογικώς η πρώτη εμφάνιση του BAR τοποθετείται στους πρώτους χρόνους της αποίκησης της Αμερικής. Οι πρώτοι άποικοι στη νέα ήπειρο προήρχοντο σε μεγάλο ποσοστό από την Ευρώπη και στα διάφορα μέρη της νέας ηπείρου που εγκαταστάθηκαν τους προσφέρθηκαν πολλές ευκαιρίες αλλά συγχρόνως απαιτούσαν εκ μέρους τους την σκληρή εργασία και μάλιστα το πρώτο διάστημα  χωρίς  πολλά  μέσα.  
Μετά την σκληρή εργασία της ημέρας συγκεντρώνονταν το βράδυ σε διάφορους τόπους απλών καπηλειών και συζητούσαν για τα αποτελέσματα της εργασίας της ημέρας και γενικώς για τα προβλήματα τα οποία  παρουσιάζονταν και τους απασχολούσαν. Συχνάζοντας σε αυτού του είδους τους χώρους έπιναν δυνατά οινοπνευματώδη ποτά , τα οποία ταίριαζαν στην ιδιομορφία του χαρακτήρα αυτής της ράτσας των ανθρώπων , οι οποίοι κάτω από εξαιρετικά σκληρές και  αντίξοες συνθήκες  έφτιαχναν ένα νέο κόσμο. Αυτά τα καπηλειά ήταν συνήθως κατασκευασμένα από ξύλο , απλά στην εμφάνιση τον εξοπλισμό και την επίπλωση, όπως ακριβώς και οι απαιτήσεις της πελατείας που ήταν απολύτως περιορισμένες.Οι πελάτες χωρίς καμία εξαίρεση οπλοφορούσαν  και συνηθισμένο φαινόμενο ήταν οι συμπλοκές οι συνοδευόμενες από πυροβολισμούς. Στην αρχή σε αυτούς τους χώρους υπήρχε μόνο ένας ανθεκτικός πάγκος που ονομαζόταν  BARRE, πίσω από τον οποίο σέρβιρε ο ιδιοκτήτης τα διάφορα ποτά και σε αυτόν τον πάγκο ακριβώς οφείλει την ονομασία του ο χώρος του BAR. Άλλου είδους επίπλωση δεν υπήρχε, ούτε και σκαμπό και οι πελάτες έπιναν όρθιοι το ποτό τους. Αποτελούσε επίσης αυτός ο πάγκος ένα χώρο και μέσο για να προφυλάσσεται ο  barman η και να υπερασπίζει μετερχόμενος τα ίδια μέσα, την περιουσία του(ταμείο-ποτά) κατά την διάρκεια των συμπλοκών , ενώ επάνω σέρβιρε τα ποτά των πελατών.   
Αργότερα φυσικά άλλαξαν οι συνθήκες ζωής, εκπολιτίστηκαν οι πελάτες και περιορίστηκαν οι κάθε μορφής  καυγάδες και συμπλοκές και η απαίτηση πλέον ήταν να σερβίρονται  οι πελάτες  περισσότερο άνετα,   με εμφάνιση κατ’ αρχήν των σκαμπό και μετέπειτα  των τραπεζιών και των καθισμάτων  διαφόρων  τύπων,  φθάνοντας  στην κανονική μορφή του κλασσικού  πλέον  BAR. Ο πάγκος όμως, το ενδεικτικό από τα πρώτα  χρόνια αυτό στοιχείο παρέμεινε  για το σερβίρισμα των ποτών στους πελάτες οι οποίοι  συνηθίζουν να κάθονται στα σκαμπό.                           
                                                                                                                                     Ο γνήσιος τύπος  BAR είναι σχετικά  μικρός  περιορισμένος  χώρος,  με προσεγμένη διακόσμηση και ευχάριστη ατμόσφαιρα.  Η ατμόσφαιρα  δημιουργείται από την όλη διαρρύθμιση, διακόσμηση και εξοπλισμό του χώρου,  από τις μουσικές του επιλογές και από της υψηλής ποιότητας παροχής υπηρεσιών  από το καλώς ειδικευμένο προσωπικό του                                                                                                                                                                   Σήμερα  υπάρχουν BAR για όλους και όλα τα γούστα. Στέκια  νεανικά η ώριμα , ατμοσφαιρικά η συνηθισμένα, πολυτελή , κοσμικά , ήσυχα η θορυβώδη,  διακριτικά  η διάσημα , με χαρακτήρα , στυλ και ιδιαιτερότητα , άλλα της μόδας και άλλα που απλώς φοριούνται ανά εποχές .
                         
Bohéme café bar (boheme.gr)
                      chalkida
                   ΤΟ ΠΙΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ BAR ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
                                                                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια: