Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

baropedia (cocktail)

                                            Cocktail
Η  προέλευση  της  λέξης  κοκτέιλ  έχει  πιθανότατα  ως  αφετηρία  το  αγαπητό  θέαμα  των  πρώτων  αποίκων  της  Αμερικάνικης  Ηπείρου, τις  κοκορομαχίες . Ο  ιδιοκτήτης  κάποτε ενός  πετεινού  ο  οποίος  είχε πάρει  μια  σημαντική  νίκη  σε μεγάλη  διοργάνωση, πλέοντας  σε  πελάγη  ευτυχίας  κέρναγε  τον  κόσμο  στο  bar   ένα  αναμεμιγμένο  ποτό  στολισμένο  με τα  φτερά  του  χαμένου  κόκκορα,  κάνοντας  τη  προσφώνηση  να  πιούν  '' ON THE COCK-TAIL ''  του  νικητή  πετεινού.  
     
    Ο  ορισμός  του  κοκτέιλ  για  πρώτη  φορά  δόθηκε  από  την  εφημερίδα  '' THE BALANCE ''  το  1806  στην  Αμερική ,  χαρακτηρίζοντας το  ένα  ποτό  ανάμικτου  περιεχομένου  από αλκοόλ,  ζάχαρη  και  αρωματικούς  χυμούς  από  φυτικές  ρίζες. 

    
DAQUIRI

Η πόλη του daiquiri, στη Κούβα, έδωσε το όνομα της  σ' αυτό το φημισμένο και αναζωογονητικό cocktail  από ρούμι, που δημιουργήθηκε εκεί το 1898. Οι γιατροί της πόλης ήταν προβληματισμένοι ως προς τον τρόπο για την καταπολέμηση της ελονοσίας. Το μόνο ‘’φάρμακο’’ διαθέσιμο σε αυτούς ήταν το τοπικό ρούμι, το οποίο, όπως πίστευαν  θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του πυρετού. Χορηγούσαν λοιπόν  στους ασθενείς μια  συνταγή με τοπικό ρούμι, που για να είναι πιο εύγευστο προσέθεσαν χυμό από lemon lime  και  ζάχαρη. Η  διάδοσή  του  οφείλεται  στους  Αμερικανούς  μηχανικούς οι οποίοι εργάζονταν για την τοπική εταιρία εξόρυξης, και οι οποίοι προσέθεσαν  παγάκια από αποσταγμένο νερό, το χτύπησαν και απήλαυσαν το ‘’φάρμακο’’ τους, όπως ακριβώς κάνουμε και εμείς  σήμερα με το πρωτότυπο και τις παραλλαγές του. 

MARGARITA

Στις μέρες μας το cocktail  Μαργαρίτα έρχεται σε μια ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων -μπλε, ροδάκινο, μάνγκο κ.λ.π.-  κανένα όμως  απ’ αυτά δεν έχουν την ομοιότητα με τα αγνά αυθεντικά κοκτέιλ  που εξαπλώνονται στην Καλιφόρνια στις αρχές του εικοστού αιώνα. Ένα πράγμα σίγουρο σχετικά με την Μαργαρίτα, είναι ότι πήρε το όνομα  της από μια γυναίκα. Ακριβώς το ποια γυναίκα και τι έκανε  για να κερδίσει το βραβείο είναι συζητήσιμο. Μια πόλη του Μεξικού, στην οποία  είχε  γεννηθεί μια δεσποινίδα ισχυρίζεται ότι ήταν η έμπνευση για το ποτό το 1930, ενώ μια άλλη κυρία  ισχυρίζεται ότι πρωτοπαρασκευάσθηκε για αυτήν γύρω στο 1950 στο Ακαπούλκο.

TEQUILA SUNRISE

Η παράδοση λέει ότι αυτό το cocktail  επινοήθηκε από έναν barman στο San Francisco, ο οποίος  είχε  μείνει  στο bar  πίνοντας με μερικούς φίλους μέχρι τις 9 το πρωί  που ήρθε το αφεντικό. Ο ιδιοκτήτης του bar ζήτησε μια εξήγηση και ο μεθυσμένος barman εξήγησε ότι είχε μείνει για να δει την ανατολή του Ηλίου και να μπορέσει να δημιουργήσει ένα ποτό που του έμοιαζε στη εμφάνιση. Φυσικά, έπρεπε να παρασκευάσει το ποτό για να αποδείξει την ιστορία του και προς τιμήν του, αυτός γρήγορα δημιούργησε τη Tequila Sunrise. 

BLOODY MARY

Το  '' BLOODY MARY ''  επινοήθηκε  από  τον   Γάλλο   bartender   FAIRNAND PETIOT   στο   '' Harry's New York  Bar '' στο  Παρίσι  το  1921. Έχουν ακουστεί  δυο εξηγήσεις για το όνομα αυτού του ποτού. Η πρώτη είναι ότι πήρε το όνομα του, όταν μια βραδιά με κάτι  Άγγλους πελάτες στο bar η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την Mary I της Αγγλίας, μια βασίλισσα του δεκάτου έκτου αιώνα, της οποίας το ψευδώνυμο ήταν Bloody Mary λόγω του αριθμού των ανθρώπων που είχε οδηγήσει στον θάνατο. Η δεύτερη και πιο πειστική είναι ότι το cocktail αυτό το αφιέρωσε σε μια νεαρή και όμορφη γυναίκα, μια βραδιά μέθης και συνάμα ανάρμοστης συμπεριφοράς. Αυτό το cocktail  έκανε από τότε το γύρο του κόσμου και έχει  καθιερωθεί  ανάμεσα στα διεθνή και πιο φημισμένα cocktail .    

                                                              
   Bohéme café bar (boheme.gr)
                      chalkida
                   ΤΟ ΠΙΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ BAR ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
     

Δεν υπάρχουν σχόλια: