Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Μέσα στον κόσμο του bar


Και ποιος δεν θα ήθελε  να ξέρει μερικά πράγματα γύρω από από το αγαπημένο του ποτό η ακόμα και από ποτά που πίνουν οι φίλοι του να μπορεί να εξηγήσει, να δώσει τα φώτα του, να προτείνει, και γιατί όχι και να ετοιμάσει ένα ποτό στο σπίτι για το έτερον του ήμισυ.
        Τι θα λεγάτε λοιπόν για ένα απεριτίφ πριν το φαγητό; Θα συνοδεύατε το δείπνο με σαμπάνια η με λευκό η κόκκινο κρασί;   Ένα λικέρ η ένα ουίσκι με πάγο η σόδα; Βότκα παγωμένη η τζιν; Ρούμι η κονιάκ; Η μήπως ένα δυνατό κοκτέιλ με βάση την τεκίλα. Αφού σας μυήσουμε στα μυστικά του bar και των ποτών του, τα υπόλοιπα είναι δική σας υπόθεση.
Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για τα απεριτίφ  που για πολλούς είναι αναπόσπαστο κομμάτι  της καθημερινής ζωής. Χαλαρώνει , ξεκουράζει και ανοίγει την όρεξη. Είναι ποτά ως επί το πλείστον χαμηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα και παρασκευάζονται ειδικά για αυτό το σκοπό. Χωρίζονται δε σε τρεις κατηγορίες τα  Βερμούτ, τα Μπίττερ και τα  Ανιζέ. Θα μπορούσαμε να εντάξουμε και σε μια κατηγορία ‘’μη  καθαρών απεριτίφ’’  τα ενισχυμένα κρασιά  Vinito do Porto της Πορτογαλίας  και  το Iσπανικό  Sherry  από την περιοχή του  Jerez.
To Porto είναι κρασί ενισχυμένο με μπράντι από την πόλη του Ο΄Πορτο και η δουλειά του μπράντι μέσα στο κρασί είναι να σταματήσει την ζύμωση αφήνοντας σαν γλυκαντικό τη ζάχαρη από το σταφύλι. Μετά ωριμάζει σε ξύλο η και στη φιάλη. Κανονικά το κόκκινο ακολουθεί το δείπνο αλλά η λευκή του παραλλαγή είναι εξαιρετική σαν απεριτίφ. 
Το Sherry (και όχι το cherry) όπως πολλοί μπερδεύονται , είναι αυθεντικό μόνο όταν έχει παραχθεί στην περιοχή του Jerez επαρχία στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Και αυτό το κρασί έχει  ενισχυθεί από μπράντι αλλά ξεχωρίζει στην παραγωγή του διότι κατά τη διάρκεια της ζύμωσης η δράση ενός ενζύμου μαγιάς, του φλορ, του οποίου το χαρακτηριστικό είναι ότι επιζεί σε μεγαλύτερους αλκοολικούς βαθμούς εν συγκρίσει με άλλα ενζυμα, σχηματίζει μια μεμβράνη στην επιφάνεια του προσδίδοντας πολύ χαρακτηριστική γεύση στο κρασί. Χαρακτηριστικός επίσης είναι και ο τρόπος ωρίμανσης και μίξης του, η περίφημη μέθοδος solera, όπου στο κελάρι το κρασί φυλάσσεται σε βαρέλια σε τρεις-τέσσερις  σειρές η μια πάνω στην άλλη , ώστε η πάνω σειρά να έχει το νεότερο κρασί και η κάτω το παλαιότερο. Στη πάνω σειρά προστίθεται νεαρό κρασί και από την κατώτερη αφαιρείται για την εμφιάλωση ώριμο. Όσο αφαιρείται  συμπληρώνεται από το βαρέλι της αμέσως πιο πάνω σειράς που με τη σειρά του συμπληρώνεται με αυτό της πιο πάνω κ.ο.κ.
Τα Ανιζέ έχουν ως βάση το γλυκάνισο και αντικατέστησαν το αψέντι όταν κατηγορήθηκε για σοβαρές  βλάβες στην υγεία και απαγορεύτηκε δια νόμου. Είναι γενικά  ποτά με υψηλή περιεκτικότητα  αλκοόλ , 40 -45 βαθμούς, που κατά την απόσταξη προστίθεται μαζί με άλλα αρωματικά , και μια ποσότητα ανίσου. Στην κατηγορία αυτή κατατάσσουμε και το ούζο όπως επίσης και αντίστοιχα  ποτά  άλλων  χωρών.
Τα Μπίττερ  είναι πικρά αλκοολούχα ποτά από ρίζες, άνθη, φρούτα και φλούδες εσπεριδοειδών, που έχουν μετατραπεί  σε ουδέτερο οινόπνευμα. Είναι ποτά  τονωτικά ενώ τα πιο συνηθισμένα συστατικά τους είναι τα πικρά  πορτοκάλια και το κινίνο. Αγαπημένο απεριτίφ  μπίττερ είναι το Campari με την έντονη γεύση και το υπέροχο χρώμα. Τα ποτά αυτής της κατηγορίας είναι πάρα πολλά και πίνονται ακόμα και σαν χωνευτικά. Περιέχουν πολλά μυστικά βότανα και η ομάδα αυτή των χωνευτικών έχει τη δυνατότητα να μην ‘’επηρεάζεται’’ από άλλα αλκοολούχα που τυχόν έχουν προηγηθεί, και θεωρούνται σχεδόν φαρμακευτικά, λόγω των θεαματικών  χωνευτικών αποτελεσμάτων τους.

Για το τέλος αφήσαμε τα βερμούτ μια αγαπημένη κατηγορία απεριτίφ και λόγω του διάσημου Martini. Βάση του είναι το παλαιό ξηρό κρασί, ημίξηρο η γλυκό στο οποίο προστίθεται μια μικρή ποσότητα αλκοόλ  έτσι ώστε να αυξηθεί η περιεκτικότητα σε οινόπνευμα. Μαζί με  αρωματικά φυτά και  βότανα, ρίζες και φλούδες, ανάλογα με την κατηγορία του(γλυκό, dry),  απολαμβάνουμε ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα.  
Κλείνοντας θα πρέπει  να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερο απεριτίφ από ένα ποτήρι σαμπάνιας,  και έξω από την στενή του έννοια  θα μπορούσαμε τελικά να πούμε ότι οτιδήποτε πίνεται πριν το  γεύμα, από ένα ελαφρύ κοκτέιλ έως ένα σκληρό αλκοολούχο, αναμεμειγμένο με σόδα  νερό η αναψυκτικό, θεωρείται απεριτίφ.
 
Bohéme café bar (boheme.gr)
                      chalkida
                   ΤΟ ΠΙΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ BAR ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

                                                                              

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: